Spejlløst eller spejl?

I de senere år, er det spejlløse kamera dukket frem. I begyndelse havde det nogle børnesygdommen, men disse er der i dag ret godt styr på. 

DSLR-kameraet har man kendt i mange år. De er kendte for holdbarhed og kvalitet og det sted man skulle gå hen, hvis man ville tage seriøse fotografier. I 1988 udgav Nikon deres første DSLR-kamera. Det var startskuddet til meget mere. 

I dag kan man indfange sig det, som kaldes for spejlløse kameraer (mirrorless), som betyder, at der intet spejl sidder i kameraet. Hvad betyder det så? Kig med herunder. 

Billedet her viser hvordan begge typer kameraer fungerer, når der kommer lys ind fra objektivet. Bemærk hvordan DSLR-kameraet reflekterer lyset ind, så op og ned hvorefter det ender i view-finderen. I modsætning dertil, er det spejlløse kamera udelukkende med lys fra objektiv og ind på kameraets censor. 

Dét kan være ganske smart. 

Se hvad du får
I view-finderen kan du i et spejlløst kamera se eksponeringen, som den bliver, når du tager et fotografi. Det betyder, at inden du overhovedet tager fotografiet kan se, hvordan det kommer til at se ud mht. lys. Det er supersmart. Denne funktion er god, hvis man ikke har enorm erfaring i fingrene og ikke læner sig op af sin lysmåler. Lysmåleren er således den, som du vil bruge, hvis du tager fotografier med et DSLR-kamera. De kan nemlig ikke dette smarte trick. 

Vægt
Et spejlløst kamera er, modsat et DSLR-kamera, meget let. Derudover er dimensionerne ofte også mindre end på et DSLR-kamera. Det kan du også ane på billedet ovenfor – trods at det er grafisk gengivet. Ulempen ved denne mindre størrelse er, at selve grebet omkring kameraet ikke nødvendigvis er særligt godt. Det er naturligvis et spørgsmål om smag og behag, men mange foretrækker et solidt greb, hvor hele hånden når omkring kameraet. Det kan være mere udfordrende at få på et spejlløst kamera qua dets størrelse. Vurdér med dig selv, hvad der er ideelt for dig – mindre, godt og kompakt eller større, godt og komfortabelt? 

Strøm, strøm og strøm. Det er vigtigt, når man er på farten og der vinder DSLR-kameraet. Det skyldes at et DSLR-kamera slet ikke behøver at være visuelt aktiv på sin skærm eller view-finder i samme grad, som et spejlløst kamera. Et DSLR-kamera kan ca. videooptage 40 min. hvorimod et spejlløst ca. 25-30 min. Det varierer naturligvis og afhænger meget af batteriet, du bruger. 

Husk dog, at du det altid er en god idé med ekstra batterier på lommen. Så kan du altid putte et nyt i og så er problemet jo faktisk løst…. (de koster dog en del, hvis det skal være originale batterier, men når de er købt, så holder de længe!) 

Udvalget af objektiver har længe – og er stadig – størst ved DSLR-familien. Det kan ændre sig. Kig på nettet og se hvad du kan finde indenfor dit budget. 

Autofokus er desuden bare godt på et spejlløst kamera. Det går lynhurtigt, men det kan altså også opnås på et DSLR. Det hele handler om at nærstudere de specifikationer, det pågældende kamera, som du kigger på har. Jo bedre og mere avanceret jo dyrere – sådan er det ofte. På spejlløse kameraer er AF-systemet godt bl.a. fordi fokuspunkterne kan ligge tæt på censorens kanter/yderområder, som betyder at systemet kan indfange flere objektivers placeringer end et DSLR-AF-system.   

Det skal du vælge 
Nej – det kan man ikke sige. Desværre! Måske ville det gøre tingene lettere, men alle kameraer i dag, er så hammerdygtige og der er ofte fordele og ulemper ved alle. De ting, der står beskrevet i dette indlæg, kan du tage med dig i dine overvejelser.
Tænk over dem og bedst af alt; gå ud og mærk kameraet i dine hænder.

Som kort opsummering er DSLR-familien mere markante i deres fysik og dertil hårdføre overfor vind og vejr. Et spejlløst kamera kan også bygges, således at det er modstandsdygtig overfor diverse vejrforhold, men det skal du orientere dig om ved den specifikke model. Spejlløse gutter er små, lette og hurtige – og smarte. De er på en måde mere lettilgængelige for nye folk i denne verden, idet deres AF og view-finder er toptunet. Det gør det blot lidt lettere at få perfekte fotografier, men kan også blive kedeligt

Grafik-billedet samt kameramodellerne i toppen af indlægger er lånt fra Google. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

book din fotograf nu