Foto: Lyset som din magt

Det er bredt kendt, at lys er essentielt i fotografering og at et motiv egentlig ikke findes, hvis der ikke findes lys. Din hjerne er faktisk ej heller klar over eksistensen af objekter, hvis ikke der er lys – det er ligesom med et fotografi. Du kan naturligvis berøre ting og sager, men dit kamera er afhængig af lys. 
Lys kan man indenfor fotografering skabe gode resultater med – og det behøver ikke være en videnskab. 

Her er Louis - uhøfligt

Min model er denne gang lille Louis, der ganske utålmodigt venter på sine godbidder. Husk for guds skyld noget lækkert, når du skal fange din hunds opmærksomhed. Portrættet øverst oppe er ikke en høflig hund, men et blik rettet mod en kiks. En kode til gode fotografier med hunden, er tonsvis af skud. Bare klik løs og vælg efterfølgende de bedste. 

Begge fotografier er uredigeret – det betyder at de kommer direkte fra kameraet, som da jeg skød dem. Det gælder særligt i forhold til lyset, som jeg gerne vil have, at du bemærket. Fotografierne ovenfor er med 1/160, f/3.2 & ISO 320. Fotografierne er taget i en stue, hvor der falder naturligt lys ind bagfra (dvs. fra højre side), som du blidt kan fornemme på pelsen og skæret på halsbåndet – der, hvor der er blåt og skinnende.
Jeg var klar over, at mit kamera aldrig klarer sig godt, når der er modlys. Det er en gængs regel og det skal man navigere i som fotograf – især hvis du ikke redigere fotografierne efterfølgende med hensyn til lys. Hvis jeg ville forsøge at booste venstre side med lys, hvor der intet lys falder ind, er mit resultat, at højre side bliver boostet for meget – og ender som overeksponeret. Jeg kunne booste venstre side ved at opjustere min ISO til fx. 500, men med den hage, at højre side ville blive for markant på lysdelen. 

Hvad gør man så, når der ikke må pilles ved lyset i redigeringen?

Man finder noget, der kan give lyset liv fra den mørke side – altså min venstre side i motivet. 
På billedet her, der er behind the scenes kan du se nogle ben og en sort kasse i venstre side. Dét er mit kunstige lys, der skal afhjælpe min problematik. Der er opsat én softbox & én flash, der klarer hele arbejdet. 

 

Louis har travlt med andre ting og sager – måske en fugl, der føj forbi i haven. 

– ovenpå mit kamera sidder der denne lille dims, der er en trådløs sender. Den sidder på fordi min flash sidder i softbox’en og af den grund kan den ikke udløse et lys via kameraets signal. Signalet får den sendt via senderen, der altså sidder på kameraet og bliver modtaget af en modtager på flash’en. Det er et trådløst system, som er supersmart hvis du vil undgå gammeldags ledninger og selvfølgelig – være mobil med dit lys. 

Jeg har ikke sådan et fint system. Er jeg så fortabt?

Nej, bare rolig. Fordyb dig ikke i gråd. Jeg vil nemlig gerne have dig til at forstå, at du kan skabe din egen lyskilde med alverdens ting og sager. Du skal forstå, at lyset er din magt. Du kan fx. begynde med et hvidt lagen. Et lagen har en bred overflade og reflekterer lys. Det kan du udnytte som fotograf og det koster ikke mere end en tur i soveværelset. 

Du kan også gå mere kritisk til værks. Find noget sølvpapir og fold det omkring et fad, en kasse eller noget andet, der kan forhindre at det krøller alt for meget. Sølvpapir kan være ret skarpt for øjet, så husk på det, når du skaber dit eget lys med dette geniale materiale. 

Ikke et forbud, men vigtigt at vide

Det skal ikke forstås som et forbud, at du ikke må pille ved lyset i din redigering. Det er så dejligt bredt, når du arbejder med fotografering og fotografier. Det betyder at du jo selv bestemmer hvordan og hvorledes dit fotografi skal skabes og stå. 

Hvis du bruger lyset korrekt, når du skal fotografere, kan du skippe redigeringen af lyset. Det kan naturligvis spare dig tid, men kan også give dine fotografier et ærligt og direkte udtryk. Det er lidt som at lade vandet løbe langs vejen – det får lov at danne en bane på egen hånd. Dit lys gør det samme. Du kan naturligvis stille og flytte rundt forinden, men når du klikker på knappen på dit kamera, er lyset fordelt, som det vil udfra dine opstillinger.  

Af hensyn til dine fotografiers kvalitet, får man så fine og klare resultater, når lyset er på sin plads. Det skrev jeg indledningsvist fordi det er en grundregel. Din computer kan meget, hvis du fejler på lysfronten, men skaber du et godt fundament, når du står i det er dit resultat kanongodt og fyldt med detaljer. 

Før i tiden var det essentielt, at lave en ordenlig eksponering, når man tog fotografier. Det var ikke muligt at redigere og optimere lyset lige så let, som det er i dag. Det er også charmen ved at få det perfekt direkte fra kameraet. Prøv at øv dig i det. 

Facebook
LinkedIn

Andre indlæg

book din fotograf nu